Voor veel kunstenaars is het bos een plaats van bezinning en zo bron van inspiratie, maar ook van vragen. Wat gebeurt er met de wandelaar als deze in het bos rond doolt, op de grens van dwalen en verdwalen. Welke zintuigen openen zich allemaal om zichzelf niet te verliezen. Hoe werkt een open plek, wat doet de bosrand. Het bos dat dreigt, dat streelt, het bos dat voedt, het bos dat beschermt. Wat is de plaats van de mens in het bos.
De manifestatie BOSLUCHT wil het mysterie van het bos ontrafelen. Op initiatief van de beeldend kunstenaars Fredie Beckmans en Ramon van de Werken en de publicisten Atte Jongstra en Maarten Doorman werden daartoe kunstenaars en dichters uitgenodigd in wiens werk het ervaren van het bos als verblijfplaats een belangrijke rol speelt. Tekenaars, schilders, performance kunstenaars en fotografen van wie bekend is dat het bos een deel van hun atelier is. Dichters en schrijvers die hun relatie met het bos op weer een andere wijze gestalte geven.
 

Gedurende een korte periode zal er een tentoonstelling worden ingericht met werk van beeldend kunstenaars, gelardeerd met teksten van de dichters. Een avond in het begin van de manifestatie wordt ingeruimd voor het gebruik van de andere zintuigen die ook in het bos actief zijn.

Op die avond zal kookkunstenaar Fredie Beckmans een beroep doen op de smaak en reuk met het verzorgen van een kookperformance met voedsel dat door het bos wordt aangeleverd. Het is de bedoeling dat de tentoonstelling op de laatste dag wordt afgesloten met een film en verschillende andere activiteiten.
De opening werd verricht door Juun de Boer, directeur Natuurmonumenten. De tentoonstelling is geopend van 9 februari tot en met 17 februari 2002
Openingstijden di t/m vr: 13.00 - 19.00 uur za/zo: 13.00 - 18.00 uur